Home Environmental UNStudio unveils “future-proof” energy-generating education building for TU Delft

UNStudio unveils “future-proof” energy-generating education building for TU Delft

by yashking

UNStudio has unveiled designs for Echo, a new multipurpose academic building for TU Delft that will not only generate its own energy via solar panels but will also feature a highly flexible and demountable design to ensure sustainability. Created in collaboration with Arup and BBN, the building responds to the campus’ needs for greater and more versatile teaching spaces with the inclusion of seven teaching rooms, the largest of which accommodates 700 people and can be divided into three separate rooms as needed. Echo is currently under construction and is slated for completion in December 2021.

Continue reading below

Our Featured Videos

Surrounded by full-height, high-performance glazing on all sides, Echo embraces the concept of transparency with the inclusion of a covered public square created by connecting the adjacent square through its glazed ground floor — flanked by two auditoria — and out to the opposite street. Conceived as a “public connector,” the building renders the oft-invisible world of learning into a visible experience and further pulls the community in with a diagonally oriented restaurant with a terrace opposite the D:Dreamhall.

Related: UNStudio to transform Gyeongdo Island into a sustainable tourism destination

rendering of double-height room with lofted area with tables and chairs

Adaptability defines Echo, which follows the contemporary culture of “Everything Anywhere” emphasizing the importance of interstitial spaces as potential study areas and meeting spaces. For instance, the winding grand stair that forms the heart of the building is wide enough to accommodate the flow of people as well as impromptu study sessions. In addition to the inclusion of classrooms and 300-plus study spaces for group work and self-study, Echo will provide medium-sized and large teaching rooms that accommodate between 150 to 700 people. 

rendering of extra-wide spiral staircase in a large, double-height room

User comfort and sustainability has also been prioritized. To protect against unwanted solar gain, the building is topped with a large roof with deep aluminum awnings, while climbing plants will be grown along cables to create a subtle green facade over time.

+ UNStudio

Images by Plompmozes via UNStudio

Related Articles

Leave a Comment